TIJDLOOS WONEN

Kruisbestuiving tussen kunst en design

Tussen kunst en architectuur heerst vaak een intense wisselwerking. Hetzelfde geldt voor kunst en natuur. Voeg daar nog een streep doordacht design aan toe, en je krijgt een inspirerende omgeving waarin de aanwezige elementen elkaar naar een hoger niveau tillen. Ziedaar wat er gebeurt als je de beeldende kunst van Odile Kinart laat spreken in een verbluffende woning met dito tuin.

Carmetum: crème de la crème

Ilse Biesemans en Alain Philippart zijn de bezielers van Carmetum: een speciaalzaak die het kruim van outdoordesign harmonieus presenteert in belevingsvolle ruimtes. Dit is allesbehalve een traditionele meubelwinkel met voorspelbare setjes. Bij Carmetum vind je uitsluitend gereputeerde merken in een huiselijke sfeer, als voorproefje van wat het koppel voor zijn klanten realiseert. Je kunt er terecht voor de collecties van gereputeerde merken zoals Tribù, Extremis, Manutti, Knoll en Paola Lenti. Maar ook en vooral voor de totaalaankleding van je tuin, terras, poolhouse of wellnessruimte.

Woning met showroom

Ilse en Alain hebben een neus voor mooie spullen, en combineren ze tot een evenwichtig geheel dat naadloos past bij je bouwstijl en buitenruimte. Hun eigen woning met aansluitend de showroom toont een staaltje van hun kunnen. De witgeverfde villa met rieten dak kreeg een moderne, lichtrijke aanbouw als leefruimte. In het originele woongedeelte bevinden zich onder andere de slaapkamers en het bureau. Beide zijn verbonden via een stalen deur, terwijl er tussen de twee gebouwen nog een binnenpatio ligt. In het interieur overheerst wit en strak design, terwijl de donkere wengévloer voor warmte en een mooi contrast zorgt.

Kunst in passend kader

Het koppel laat de architectuur voor zich spreken, en geeft de voorkeur aan een rustig interieur met kunstzinnige blikvangers. In de spaarzaam gedecoreerde ruimtes gedijt het werk van Odile Kinart uitstekend. Haar beelden kenmerken zich door een versoberde vormgeving met een grote zeggingskracht. Odile is meesterlijk in het verbeelden van universele gevoelens, lichtvoetige humor en levensvreugde. De ongekunsteldheid van haar oeuvre vertoont overeenkomsten met vertederende en fijngevoelige poëzie. De verwondering over alledaagse dingen gevat in antropomorfe wezens die mijmeren en aanschouwen. Gestold in de tijd, ontsnapt aan de ratrace, één met de natuur en wat de mens overstijgt.

Optimisme en melancholie

Het merendeel van Odiles beelden leent zich door de materiaalkeuze evengoed tot een plekje binnen als buiten. In de tuin zien we een bonte collectie bronzen en keramieken beelden die zich onbekommerd nestelen in een ontspannen houding. Van een kikker ‘Waiting to be kissed’ en dikhoofdige, boeddha-achtige sculpturen tot een lachend paartje met hond (‘The Globe’) en ‘Hihihi, they think they're going somewhere, says the cat’. Allemaal sprankelend en ongekunsteld, met een spontaniteit die beroert en tot bezinning aanzet. Ze voelen zich thuis in een landschappelijke tuin, een publieke ruimte of een intieme woonkamer. En ook hier tussen het luxueuze en fraai gecombineerde design stelen ze subtiel de show – een speelse knipoog in een adembenemende setting.

Nieuw werk

Odile Kinart is op haar 74ste nog lang niet ‘uitgekneed’. De berusting die zo kenmerkend is voor haar werk, stemt niet overeen met haar eigen rusteloze aard. Ze experimenteert nog voortdurend met nieuwe materialen en afwerkingen. De gepolijste, roestvrijstalen beeldjes ‘Doing Nothing’ zijn daar een mooi voorbeeld van. We zien ze hier in de strakke leefruimte met een keuken en eettafel in Corian. Ook de bronzen kat ‘Monument for Billy’ eist een plekje op, gemoedelijk gezeten op het eiland. In de living liggen en hangen, knuffelen en liefkozen beminnelijke wezens elkaar – vanzelfsprekend, onbedorven en zonder de vooringenomenheid waaraan volwassenen ten prooi vallen.

Interieur met karakter

Ook nieuw zijn de dansende figuurtjes op een sokkel. ‘Allegria’ is uitgevoerd in brons en bekleed met bladgoud – van een delicate, haast poëtische schoonheid. Of ze nu klein en fijn of groot en kolossaal zijn, de figuren die Odiles artistieke kosmos bevolken, beroeren hun toeschouwers zoals precolumbiaanse en Afrikaanse kunst dat doet: krachtig, intuïtief en in symbiose met de natuur. Tegelijk passen ze door hun geabstraheerde vorm perfect bij hedendaagse architectuur en hoogstaand design. De bewoners hebben hun leefruimte ingericht met een feilloos gevoel voor uniformiteit. De ingebouwde kasten onttrekken alles wat niet gezien mag worden aan het oog. Zo krijgen de meubels de aandacht die ze verdienen, zonder storende ruis. We zien onder andere zetels en dagbedden van Flexform, en bijzettafels in de prachtige natuursteen pietra dei medici.

Design en kunst hand in hand

In dit huis werd elke ruimte ingevuld en aangekleed met veel oog voor detail. De bestaande trap werd in wengékleur gelakt om overeen te stemmen met de parketvloer. De zilverkleurige figuurtjes op een witte sokkel zorgen hier voor een opvallende toets die luxe rijmt met eenvoud. Ook boven maken Odiles beelden schone sier, zowel in de minimalistische badkamer waarin Corian de hoofdrol speelt, als in de slaapkamer. Naast het bed zien we ‘Sunrise’: een liggend koppel in brons; in de badkamer een badend koppel.

Het werk van Odile Kinart verbeeldt een louterende zoektocht naar puurheid en schoonheid op onvermoede plekken. Met hun rudimentaire vormen en aspecifieke schoonheid geven ze de essentie spreekkracht. In deze woning, showroom en tuin ‘ontmoeten’ de innemende schepsels de collecties van Carmetum. Ze voegen een portie joie de vivre toe, en zorgen voor een sublieme symbiose tussen kunst en design.

 

Tijdloos wonen, nr 51 , zomer 2019

Tekst:Peggy van den Auwera

Fotografie: Claude Smekens

DETAIL VAN PAGINA UIT ARTIKEL ODILE KINART, TIJDLOOS nr 51